Servicii

Mastectomie drenaj limfatic carmen lazuran

MASTECTOMIE|Drenaj Limfatic 50 minute

Pret: 20 Lei

REZERVA

Descriere

Drenajul limfatic: Cum se realizează, durată, beneficii și contraindicaţii

În cazul patologiilor oncologice precum cancerul la sân care necesită intervenţie chirurgicală însoţită de rezecţie ganglionară, drenajul limfatic manual este recomandat atât ca prevenţie, cât și ca tratament al limfedemului. Limfedemul reprezintă acumularea în exces a limfei, într-o anumită regiune, ca urmare a perturbării sau întreruperii circulaţiei limfatice.

Limfa este un lichid transparent, care circulă prin organism, prin intermediul spaţiilor intercelulare, a vaselor și a ganglionilor limfatici, cu scopul de a asigura schimbul de substanţe între sânge și celule. Aceasta transportă substanţele nutritive în sange și preia toxinele rezultate din arderile celulare.

Drenajul limfatic manual reprezintă o formă de masaj blând, superficial, aplicat pe suprafaţa pielii și constă în executarea de manevre și presiuni ușoare, specifice. Acesta ajută la îmbunătăţirea circulaţiei fluxului limfatic și, în cazul efectuării lui după intervenţii chirurgicale însoţite de limfadenectomie (rezecţia ganglionilor limfatici), contribuie la dezvoltarea în timp a unei circulaţii limfatice colaterale.

Simptome

Limfedemul postmastectomie se manifestă prin senzaţia de mână grea, durere, dificultăţi întâmpinate în mișcarea degetelor, a încheieturii sau a umărului, aferente sânului extirpat, senzaţia de slăbiciune a braţului, umflarea progresivă a acestuia.

Prevenţie și tratament

În scop terapeutic, indicaţia de drenaj limfatic manual, zona interesată, cât și frecvenţa ședinţelor, sunt stabilite strict de către medicul specialist/medicul curant.

Ca prevenţie, drenajul limfatic manual trebuie efectuat pe perioade cât mai lungi de timp, cu o frecvenţă mai scăzută și trebuie obligatoriu însoţit de kinetoterapie (gimnastică medicală) specifică și o igienă corespunzătoare zonei.

Când se începe și cât durează

Ca tratament, drenajul limfatic manual trebuie efectuat zilnic, pe o perioadă de maximum patru săptămâni, după care se face o pauză de două – trei luni, timp în care pacientul va purta garment-ul de compresie și va continua gimnastica medicală.

În urma intervenţiei de mastectomie (extirparea sânului), însoţită de limfadenectomie, este foarte important ca drenajul limfatic manual să se înceapă cât mai repede după intervenţia chirurgicală (preferabil din ziua următoare), dacă nu există alte contraindicaţii, atât pentru a compensa deficitul circulator limfatic, cât și pentru a ajuta limfa să-și găsească o cale de evacuare, cât mai rapid.

Contraindicaţii

Ca orice altă procedură medicală de recuperare, și drenajul limfatic manual are contraindicaţii. Dintre cele mai importante, amintim: insuficienţă cardiacă decompensată; inflamaţii acute cauzate de agenţi patogeni (bacterii, virusuri, fungi); hiperfuncţia glandei tiroide; astm bronșic; tuberculoză; afecţiuni dermatologice severe; boli contagioase; leziuni neoplazice evolutive.

Complicaţiile apar rar și pot fi evitate

Dacă indicaţia de drenaj limfatic manual este corectă și este efectuată de persoane calificate (terapeuţi), bine instruite și cu experienţă în domeniu, masajul de drenaj limfatic nu ar trebui să aibă efecte adverse și nici complicaţii. Totuși, în cazuri rare, pot apărea: echimoze (vânătăi); ameţeli; dureri de cap; dureri musculare,; senzaţie de oboseală; erupţii cutanate.